Presentatietips de Inhoud deel 1

Vier tips ( en de volgende keer nog vier) voor een goede presentatie.

Iedere trainer ‘moet’ een goed contact met de cursistengroep maken. Een goede presentatie van jezelf voegt veel toe aan een succesvolle training. Neem (het)podium en je leidt de groep naar het gestelde doel.

Wat achtergronden voor een goede presentatieinhoud. Wellicht open deuren, maar ook daar moet je doorheen. Het doel is beïnvloeding.

Pure informatieoverdracht gebeurt schriftelijk. Echter het motiveren en inspireren gebeurt vooral mondeling. Persoonlijke interactie maakt directe feedback mogelijk.
Belangrijk is om de inhoud bondig te houden: “keep it short and simple, stupid (KISS)”.
Je beïnvloedt mensen beter door hoe je iets zegt dan door wat.
Om impact te hebben  is een krachtig expressiemiddel nodig.
Hoe ontvankelijk zijn je cursisten? Zij beoordelen je boodschap op basis van eigenbelang, begrijpelijkheid, geloofwaardigheid, bruikbaarheid en noodzaak.
Inhoud en vorm samen, maken doeltreffende presentaties.

Boodschap plus vorm. Dit is de sleutel tot een succesvolle en doeltreffende presentatie  die ook nog leuk is.
De eerste vier tips voor een sterke inhoud

1. Bereid de presentatie schriftelijk voor.
Wat is het belangrijkst in een presentatie?
Aandacht van je cursisten;
Goede inhoud;
Conclusie;
Doel.

De voorbereidingsfase van de presentatie doorloopt deze stappen in omgekeerde volgorde.
Begin dus met het vaststellen van  het doel van je presentatie:
Welke conclusies trek je en hoe zijn deze  relevant voor je cursisten?
Welke informatie ondersteunt je conclusies en welke sleutelwoorden gebruik je?
Hoe trekt je de aandacht van de cursisten en hoe houd je die vast?

2. Begin met drie open vragen.
Deze open vragen trekken de aandacht van je cursisten, wekken nieuwsgierigheid en zetten de cursisten aan het denken. Deze vragen bepalen ook je thema en geven de structuur van de presentatie aan.

1. Wat heb je tot nu toe bereikt? (het verleden);
2. Waar sta je nu?  (het heden);
3. Hoe kun je het beste verder gaan?  (de toekomst).
Toekomstgerichte vragen zijn belangrijk om gewenste acties en resultaten over te brengen en in werking te zetten. Ze ondersteunen het presentatiedoel: aansporen tot verandering.

3. Gebruik tussentijds open vragen.
Houd je cursist op de goede weg door tijdens jouw presentatie open vragen te stellen. Gebruik vragen die idee en  structuur aangeven. Herhaal bijvoorbeeld de  openingsvragen of stel nieuwe vragen om nieuwe thema’s te introduceren. “Hoe kun je dit in jouw werksituatie invoeren?”.

Tussentijdse onverwachte of schijnbaar tegenstrijdige vragen zijn ook doeltreffend om de  aandacht vast te houden.
“Waarom is dit eigenlijk belangrijk voor jullie?”,”Wat maakt het je eigenlijk uit?”
Het stellen van open vragen  toont jouw vermogen zaken van een andere kant (dan de cursist) te zien. Zij willen weten dat de trainer hun  perspectief kent en dat deze geïnteresseerd is in hun mening. Dan zal de cursist geboeid luisteren. Degene die de vragen stelt, leidt de discussie: dat is een fundamenteel aspect van communicatie.

4. Gebruik voorbeelden en beelden.
83% van de menselijke kennis wordt verkregen door het zien.  Een schema of een metafoor blijven veel langer hangen dan  woorden. Voor een praktische toepassing moet jouw cursist de boodschap kunnen verbeelden. Beelden zijn essentieel.

Met beelden bedoel ik niet alleen  plaatjes of grafieken, maar ook aan verbeelding, zoals een situatieschets, een anekdote of een voorbeeld. Deze visualiseringen zorgen voor afwisseling en concretisering van gedachten. Eén beeld zegt meer dan duizend woorden.

De volgende keer nog vier tips.

Wat doe ik ermee
Mijn kledingkastspiegel heeft al veel presentaties gehad. En het ding is ongenadig in de feedback, echt beeldend! Daarnaast begrijp ik niet dat ontwerpers van beamers, afstandbedieningen en presentatiesoftware nooit eens iets hebben gemaakt dat ik in één keer snap. Dus elke keer als ik iets nieuws heb uitgedacht of gevonden oefen ik, met spiegel, stopwatch, laptop en beamer. En elke keer ben ik weer verbaasd dat ik me tijdens het oefenen laat verrassen. Maar tijdens de trainingen heb ik steeds minder last van weigerachtige beamers, genadeloze klokken of andere geniepige zaken…

ICT tip
Windows PowerPoint bij beamerpresentaties:
Gebruik je een beamer en het scherm van laptop, dan kun je het laptopscherm als spiekscherm gebruiken. PowerPoint geeft de mogelijkheid dat je op je laptopscherm onder de presentatie alle andere plaatjes (dia’s) ziet, en dat de tijd meeloopt. Hoe: Zorg dat je laptop is aangesloten op de beamer Open je presentatie in Powerpoint, maar laat de presentatie nog niet starten, je ziet dus alle dia’s; Ga naar het tabblad Diavoorstelling; Aan de rechterkant heb je het stukje: ”monitoren” Kies bij ‘Weergeven op:’ Algemeen PnP-beeldsherm ( dit is je laptopscherm) Klik het vinkje aan Presentatorweergave gebruiken; Op je laptop zie je nu dat powerpoint het scherm verdeelt in de eerste dia, en daaronder alle dia’s van de presentatie, de klok, en een pijl waarop je kunt klikken om de volgende dia of regel in de dia te laten opkomen

Meer PowerPoint? Kijk op:

0 Responses to “Presentatietips de Inhoud deel 1”  1. Pridaj komentár

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s
Pontrain zastáva živé tréningy skupinovej dynamiky a teambuildingu a koučing začínajúcich podnikateľov: čo teraz!. Blog Pontrainu ponúka argumenty z oblasti koučingu a skupinovej dynamiky. Pontrain sa chce deliť o poznatky, prezentovať dojmy a prispieť k inovovaniu a vylepšovaniu metodík. Každý blog hovorí o jednej téme, čo s ňou robí Pontrain a čo môžete urobiť vy.

Linkedin

Twitter

Facebook

Website Pontrain.nl


<span>%d</span> blogerom sa páči toto: