Inleidende Ice Breakers

IJsbrekers zijn een effectieve startmanier voor trainingen. De IJsbreker effent de weg voor een effectieve en open training. Echter een slechte ijsbrekersessie is tijdverspilling of erger, een activiteit die de gehele training vervelend doorzeurt.

Diverse soorten Ijsbrekers
Er zijn vele soorten van ijsbrekers, geschikt voor verschillende soorten doelstellingen.
In de blog een paar ‘Inleidende ijsbrekers’ en hoe ze kunnen worden toegepast. Je gebruikt ze om cursisten aan elkaar voor te stellen en om een gesprek tussen de hen te vergemakkelijken.

The Little Known Feit:
Vraag de cursist om naam, afdeling of de rol of aandeel in de organisatie, de lengte van de dienst, en een weinig bekend feit over zichzelf. Dit “weinig bekend feit” is het menswaardig element dat bijdraagt aan het verminderen van verschillen in rang en /of status voor toekomstige interactie.

Waar of niet waar:
Vraag de cursist om zichzelf voor te stellen en drie of vier uitspraken te doen over zichzelf, een van die uitspraken is onjuist. Het is nu aan de rest van de groep om te stemmen over welk feit onwaar is. Naast het leren kennen van elkaar als individu helpt deze ijsbreker om de interactie te starten binnen de groep.

Interviewtje:
Verdeel de cursisten in groepjes van twee. Vervolgens hoort elke persoon zijn of haar partner uit gedurende een vaste tijd. Wanneer de groep samenkomt, introduceert elk persoon de geïnterviewde aan de rest van de groep.

Probleemoplossers:
Vraag de cursisten te werken in kleine groepen. Stel een eenvoudig probleem voor waaraan zij een korte tijd werken. Nadat de groep het probleem heeft geanalyseerd en hun oplossing heeft voorbereid komt iedereen weer samen. Vraag elke groep op zijn beurt naar hun analyse en oplossingen voor de grotere groep.
Tip:
Kies een vrij eenvoudige probleem zodat iedereen bijdraagt aan de oplossing. Het idee is niet om het oplossen van een echt probleem, maar als “warming up” van de groep voor verdere interactie of het oplossen van problemen later. De groep leert zo ook om te gaan met elkaars stijlen van probleemoplossing en interactie.

Wat doe ik ermee
 Ik hou van dingen doen. Stilzitten is een gave die bij mij niet zo ontwikkeld is. Door een ijsbreaker te doen, zie ik al lichtjes hoe de verhoudingen in de groep zijn. En de cursisten merken ook wat ik voor type ben.

ICT tip
Microsoft Excel
In Excel kun je een handeling met een toetsencombinatie herhalen. Stel, je hebt een regel ingevoegd en dat wil je nog een keer doen, dan toets dan tegelijkertijd de CTRL-toets en de Y-toets in. Dit geldt ook voor iets kopiëren, e.d.

0 Responses to “Inleidende Ice Breakers”  1. Pridaj komentár

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Google photo

Na komentovanie používate váš Google účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa /  Zmeniť )

Connecting to %s
Pontrain zastáva živé tréningy skupinovej dynamiky a teambuildingu a koučing začínajúcich podnikateľov: čo teraz!. Blog Pontrainu ponúka argumenty z oblasti koučingu a skupinovej dynamiky. Pontrain sa chce deliť o poznatky, prezentovať dojmy a prispieť k inovovaniu a vylepšovaniu metodík. Každý blog hovorí o jednej téme, čo s ňou robí Pontrain a čo môžete urobiť vy.

Linkedin

Twitter

Facebook

Website Pontrain.nl


%d blogerom sa páči toto: